Hur var er hajp?

Då är det slut! Årets mest hajpade högtid.

Får man säga så? Jag vet ju att den är helig och sånt. Men om vi bortser från jesusbiten; visst är julen lite överskattad? Det är en himla hajp kring…hajpen, liksom. Vi ser fram emot julen, handlar mat som kan mätta ett kompani i flera veckor. Köper julklappar, förbereder och ställer in oss på hur mycket vi ska njuta.

Men egentligen är det ju bara en onsdag. Då familjen träffas och äter mat ihop i fina kläder. Inte för att det är något fel i det.

Jag anar att det har något att göra med den där julmagin jag kände vilade över hela saken när jag var tolv. Då jag fjärilar fladdrade i magen över om det låg en Playmo-cirkus (min unga barndoms finaste present) under granen.Jag tror hajpen blir mer rättvis när man själv får familj. Men just nu befinner den sig lite i ett vakum. En mellanperiod, kan vi säga.

Men missförstå mig inte. Jag har haft en särdeles fin jul. Jag har ätit så mycket mat att jag fått ställen på kroppen där jag tidigare inte haft ställen, föreställer jag mig.

Vi firade traditionsenligt jul på Frälsningsarmén i Visby. Tillsammans med andra svenssonfamiljer, som vi själva, firar också ensamma, småalkoholiserade, eller andra som bara har lust att komma. Och det är alltid en lika nyttig väckarklocka att inse att den julafton jag ser fram emot fasar andra inför – mer än något annat.

Insikten kommer när någon jag sitter och julknäckspratar med plötsligt undslipper sig ett ”det här var min räddning”. Att de annars, i bästa fall, hade dragit ned rullgardinerna hemma och supit ner sig. För att slippa årets mest vidriga dag.

Tänk. Att den, för så många, fina och kärleksfulla strävan efter att träffa familjen – och familjen endast – utesluter så många. Så paradoxalt. Jag skrev lite mer om det där och mina jular förra året.

Annars har julen mest varit vila. Sova. Film. Läsa(!). Lite sällskapsspel. Och träffa barndomsvänner för att delta i SM i dåligt samvete. Jag är sämst på att höra av mig.

Och så har jag dunkat mig själv i ryggen för att jag hållt mig från bloggen under första veckans julledigt.

Har er jul varit bra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>