Dessa låtar vinner – om musiken får bestämma

 Nu, en knapp timme innan melodifestivalen dragit igång har jag lyssnat på alla åtta bidrag. Detta endast för att ge er, kära Dagen.se-läsare  en hint om kvällens resultat, samt bevisa att jag duger för Dagens musikexpert Carl-Henric Jaktlund.

Därför kommer nu mitt facit inför kvällens tävling. Hur är låtarna, vilka går vidare, vilka gör det inte. Och det är ju såklart svårt att säga, när man bara lyssnat, och inte sett framträdanden, men ändå. Nu kör vi:

 

BWO – Går direkt till Globen
Det här är en axelryckning, jag vet. BWO ligger lika naturligt i mina öron som…selleri. Men ändå. De går av någon konstig anledning vidare. Trots att de har Alexander Bard (visste ni förresten att han är släkt med Bengt Johansson? Det säger wikipedia iaf) som studsar i bakgrunden, trots att han dendär Martin sjunger med täppt näsa.

Det är helt enkelt catchy, suckerkänner jag.

Mickey Huscic – Åker ut
Ballad. Ballader går aldrig vidare. Om man inte heter Tommy Nilsson.
Okänd, pretentiös, och alldelese för oegen. Det här är så man tänker att Slovakiens försök till mainstreampop låter.


Frida feat. Headline – Andra Chansen
Oh, crap. Svårt. Reggae, catchy och en självklar radiohit. Går den vidare till final skulle den till och med kunna bli en sommarplåga. Men vidare går den nog inte. För en studsig låt måste framföras studsigt. Och det klarar inte Frida, aka ”Dunka mig gul och blå”.


Therese Andersson – Åker ut

Army of Lovers möter opera. Utan finess, humor eller tempo. Blä.


Patrik Isaksson – Till final

Är det inte roligt att de första fyra takterna i alla Isakssons låtar låter exakt likadant? Men det här kommer gå bra. Trots tråkig vers är det en given hit med fantastisk refräng. Drag, schvung, utsträckta armar, lätt diggande huvud till långa toner. Den går vidare.

Caracola – Åker ut
Duktig leadsångare med obegripligt namn. Kvav, svensk tuggumipop. Its a no-no.


Ainbusk – Andra chansen

Ainbusk är fina. Kvinnor 25-38 smälter. Lite drömsk uppbyggnad, rogivande refräng och skön höjning. Går till andra chansen. För att de kommer göra sig bra på scen.


Eskobar – Åker ut

Schysst. Klar chans. Men fungerar antagligen bättre på indiklubben i en trång pub i Manchester än på melodifestivalscen. Frida tar eskobars plats. Tyvärr.

 

Jaha. Då har jag lagt upp det fint för mig.
Jag återkommer.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *