De vinner finalen i Globen

Då är det dags. Åtskiljda, funderandes, analyserandes har vi, jag och Dagens musikexpert Carl-Henric Jaktlund, kommit fram till vilka som vinner melodifestivalen 2008.
Båda är vi rörande överrens om att det är sjukt svårtippat i år. Men trots det – vi tippar löjligt, nästan tråkigt, lika.

Då kör vi. Och lämnar också plats åt Carl-Henrics specialkommentar om varför Carola inte är med.

Först min, Emanuels, egen lista: 

1. Charlotte Perelli
Glamour, lasershow, och karaokepop. När BWO-tenderande hits får klassisk schlagerskrud finns inget som hindrar svenska folket från att kollektivt kröna årets schlagerdrottning.
2. Sanna Nielsen
Helylle-Sanna gråtsjunger till sig en andraplats. 2 minuter in i låten reser sig både armhår och svenska folket för att rösta.
3. BWO
Sverige och BWO har ett komplext kärleksförhållande som jag aldrig kommer förstå. Men jag förstår tillräckligt mycket för att placera de nånstans bland topp tre. Usch.
4. Rongedal
Startfältets mest svårbedömda. Jag gissar ändå att överraskningsmomentet ännu inte lagt sig – Sverige charmas, och förbiser två jönsar i röd kostym. Kvällens skräll.
5. Amy Diamond
Hoppetossan från Jönköping plockar självklara jurypoäng och hela Nikelodeons fanbase ringer telefonen varm. Tyvärr är de inte tillräckligt många.
6. Linda Bengtzing
Peter pan-lookaliken personifierar allt som är schlager. Men trots det kanske starkaste numret är Linda fortfarande den tragiska tjejen från löpsedeln. Underdog, på fel sätt – och det spelar tyvärr roll.
7. Christer Sjögren
Noll poäng från juryn. Obegripligt många poäng från Gudrun, 59.
8. Nordman
I andra chansen var han svenska folkets maktredskap mot Carola. Nu hamnar han i periferi.
9. Sibel
Med Sanna Nielsen i samma startfält blir det uppenbart att långa toner och skrynklade ögonbryn inte räcker. Det kräver en stark låt – också.
10. Frida
Nej, inte ens med Mowgli i kalsonger kommer det här bli något annat än en sistaplats.

 

Och så Carl-Henric Jaktlunds lista:

(Carl-Henric: Några ord om den Carola som saknas i denna final bara, innan listan. Spaltkilometrar har skrivits senaste veckan om varför hon åkte ut. Finns det där Carola-hatet på riktigt eller är det mest journalister som tvingats skriva så mycket om henne i medgång som nu passar på i motgång, som tänker ”äntligen!”?

Jag lutar åt det senare. Visst har hon alltid väckt starka känslor, och många har haft och har svårt för henne som person och artist, men jag fattar inte varför en gigantisk grupp nya människor skulle ha förflyttat sina sympatier på två år. Längre än så är det inte sen hon fann hela tävlingen, och då var hon mer omskriven och hade mycket mer divalater för sig än i år.

Jag tror så här: Carola har tidigare alltid ställt upp solo med en schlager på svenska. Varje gång succé; tre förstaplatser och en andraplats. Nu testade on en duett i en rocklåt på engelska.

Folk gillade det mindre. Svårare än så är det inte.)

1. Charlotte Perrelli, ”Hero”

Schlager för 2000-talet, med dansrytmer och en självhäftande refräng. Dessutom ett snyggt nummer och en sångerska i bättre form än någonsin.

2. Sanna Nielsen, ”Empty room”

Låten många Carola-fans hade velat se sin favorit med. Och en fin liten ballad brukar ju funka, och ”hon är ju bara så gullig”. Tråkig låt och tråkig artist enligt mig, men lär hamna i absoluta toppskiktet.

3. BWO, ”Lay your love on me”

Har många fans men också många som skyr dem som pesten (ungefär som Carola). Har funkat bra förr och lär göra det igen men når de ända fram? Tror inte det.

4. Rongedal, ”Just a minute”

Show och profession i kombination och en älskling för alla frikyrkomänniskor som älskar det perfekta. Dessutom kommer juryn ge bra med poäng, där sitter också finsmakare.

5. Sibel, ”That is where I´ll go”

Listans skräll. Hon har kommit smygande och fått framföra sin låt mycket, tror den börjar sätta sig och blir belönad av juryn. Säga vad man vill om Sibel, men sjunger gör hon klanderfritt. Och låtens stråkar är grymma.

6. Linda Bengtzing, ”Hur svårt kan det va´?”

Intensivt och glatt energiknippe med trallvänlig låt. Men ack så enerverande i längden, både hon och låten. Kan förvisso bli belönad för svenskan, men nej – borde hamna på den nedre halva hon alltid hamnar på i finaler.   

7. Nordman, ”I lågornas sken”

Refrängen är svår att få ur skallen, hur mycket man än försöker. Och bevisligen är det många som gillar Nordman. Här får de dock se sig slagna av många. Hoppas jag.

8. Christer Sjögren, ”I love Europe”

Tävlingens tveklösa bottennapp. Men den stora skaran fans – mannen har ju sålt ofattbara mängder skivor – kommer att rösta. Juryns röster omöjliggör dock hög placering.

9. Amy Diamond, ”Thank you”

Kanske mest svårtippade låten av alla, kan hamna i topp om barnen bestämmer över röstningen i tv-soffan. Men låten är bra tråkig, borde bli akterseglad.

10. Frida feat Headline, ”Upp och hoppa”

Det mest amatörmässiga bidraget i Globen. Glatt och annorlunda, men både text och framförande haltar för mycket. Inte minst ställer den osvängige sidekicken till det alldeles enormt.

 —–

The game is on.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *