Hur man distanserar sina läsare

Lisa Bjurwald. Så heter en ledarskribent på DN som i dag tar sig an bloggosfären. Men hon vägrar att ta i det med annat än tång.

Så här inleder Lisa sin ledarkrönika:

”Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad.”

Hon fortsätter sedan och beskriva ett, förvisso sant och hemskt, bloggfenomen där några bloggare betett sig grisigt ang de sexövergrepp bloggaren Blondinbella utsatts för.

Men vad Lisa inte verkar bry sig om är att ”bloggsörjan” och den ”särskrivande specialklass” utgör en betydande och handlingskraftig del av det svenska folket. Hon distanserar sig mot ett fotfolk som trevande testar på det hon utövar varje dag – presentera sin åsikt.

Men istället för att göra det på papper med korrekturläsare (som rättar särskrivningar) görs det i bloggform.

Lisa Bjurwalds krönika är ett skolexempel på hur man distanserar sig och visar avsky för människor som engagerar sig utanför de givna formerna. Former där ”vanligt folk” får chans att tycka och betyda något. Och en lika stor skopa avsky levereras automatiskt till de som väljer att läsa skiten.

Det är en reaktion som mest verkar signalera en rädsla för ett samhälle där en elit inte längre har ensamrätt på att leverera sanningar.

Och i förlängningen blir det antidemokratiskt.

Eller nu kanske jag blev en del av bloggsörjan…

 

Uppdaterad: Hittade fin bild hos MJB:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *