Siewert Öholm underblåser bloggförakt

Siewert Öholm tycker att vi ska sluta läsa bloggar. Och vad ska vi göra istället? Lyssna på Sveriges Radio P2:s program Aurora. Späckat med Chopin och andra av Siewerts klassiska favoriter.

Och redan där är det ridå, kan man tycka.

Men jag kan inte låta bli att irriteras. Över att Siewert, som uppenbarligen missförstått helt, tycker det är nödvändigt att sprida sin missuppfattning till en redan webbföraktande generation.

För det är ju de som lyssnar på honom. De över 50. De hummar och nickar när de läser hans debattartikel. De harföljt hans tv-karriär och vet vilken god debattledare/journalist han är. Granskande, penetrerande och metodisk. Hey, till och med jag själv uppskattar honom av just de skälen.

Men hur ska man veta att Siewert Öholm inte har förstått fenomenet, än mindre har alla fakta på plats? Att Carl Bildts blogg är ljusår från att vara en av världens största (ett ”kanske” räcker inte som brasklapp). Eller att det skulle vara omöjligt att läsa alla av Sveriges 500 000 bloggar (Siewert rekommenderar oss ömt att undvika att läsa ”alla” bloggar).

Istället är det en demonstration av hur en traditionell journalist krockar med vad som närmast kan sägas vara en del av nya medier.

Jag anar att Siewert missförstått en bloggs syfte. Det är inte helt ovanligt. Han läser en blogg och förväntar sig en papperstidning. Han blir därför irriterad när bloggare skriver om förkylning, och tycker att det är rent förkastligt med bloggar som bygger på att häckla.

Och så slänger han sig med termer som ”elitism” och att det ”inte alls handlar om den nya demokratin” men lyckas aldrig förklara vad han menar.

För hur ett verktyg som ger varje svensk möjlighet att ge direkta repliker på Siewert Öholms papperspublicerade debattartikel är antidemokratisk övergår allt mitt förstånd.

Är det detta som han kallar bloggförgiftning?

Men en sak har Siewert rätt i. Det finns mycket skit där ute (även om det jag kan tycka är skit är någon annans guld) Därför är det viktigt att sovra. Hitta sina guldkorn. Hitta dem som du tycker ger dig något. För de bloggarna finns. Som utmanar intellektuellt, andligt eller bara roar dig kungligt.

Och de är inte styrda av en redaktionell redaktion. Utan författade av sådana som dig. Och mig. Det tragiskt eftersom det är dem Siewert dissar med sin debattartikel.

Så jag föreslår här en deal. När vi ses på bokmässan nästa vecka, Siewert, så kan vi snacka bloggar och jag kan ge en bunt bloggtips som jag tror du kan uppskatta. Sådana som inte pratar om förkylningar. Sådana som inte skriver häckel och hån. Av folk som är helt vanliga medborgare. Men skriver skjortan av både dig och mig.

 

Läs även följande bloggar i samma ämne:
Öholm ger traditionella medier en björntjänst
Tips från coach Öholm
Medicin från bloggförgiftning

Och även kommentarerna här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *