Guds hus bättre – men långt kvar

Guds hus lyfte sig något från premiärprogrammet. Men man har fortfarande ett stort problem: Jag hittar ingen anledning att fortsätta titta.

Efter att ha sett Guds hus en andra gång, den här gången live tillsammans med Dagenläsarna, vill jag med risk för att vara tjatig kommentera igen. Dels för att jag tyckte programmet den här gången höll högre kvalitet. Men också för att det för mig blev ännu tydligare var de riktigt tunga problemen ligger: Upplägg, idé och berättande.

Det är spretigt, vilket på ett sätt kanske är en bra spegling av en kyrkas verksamhet. Men när det ska översättas rakt in i ett tv-koncept blir det svårt. Jag behöver en kärna, något återkommande, ett syfte. Jag behöver förstå varför vi tittar på programmet. Och det gör fortfarande inte.

Det finns element i programmet som är riktigt bra. Alphagrupperna känns fortfarande väldigt spännande. Likaså medlemmarnas funderingar kring både liv och Gud. Men det hinner aldrig blir mer än skrap på ytan.

Tänk om man istället hade gjort ett program där man varit tydligare i sitt urval. Om man hade begränsat sig till Alphagruppens sökande. Följt dem i åtta veckors sökande efter Gud. Följa dem under veckorna när de funderar. Hur de tänker hemma, under alpha-samtalen, tillsammans med sina vänner vid sidan av.

Eller om vi uteslutande fick se kyrkan ur medlemmarnas perspektiv. Krypa nära inpå Therese och Pär, inte bara i intervjuer på något lunchställe, utan även i kyrkan. Strunta i tv-gudstjänster och istället lägga kameran på axeln och följa hur det är när man kliver in i kyrkan. Känslan. Varför man hälsar på vissa och sätter sig långt fram. Eller hälsar på andra och istället sätter sig långt bak, om det nu skulle vara så. Om man tycker sämre om vissa lovsånger. Eller lovsång överhuvudtaget. Eller om man gäspar under predikan. Eller ständigt viskar ”amen”.

Jag vill krypa nära inpå! Lära känna. Förstå. Även de konflikter som (givetvis) uppstår.

Men istället hoppar vi runt så mycket bland så många, att jag blir trött. Det blir för putsat och förenklat. Det blir informationsprogram. Och jag vill stänga av.

För jag förstår inte vad det är jag ska följa.

 

Läs mer:
* Läs bloggposten om premiärprogrammet ”Guds hus floppade”.
* Se programmen i efterhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *