Kunskapsluckan mellan analoga åklagare och digitala åtalade

Jag ska inte tycka särskilt mycket om det pågående Pirate bay-målet. Mest för att jag inte är tillräckligt insatt. Däremot följer jag rättegången, såklart. Det är nästan omöjligt att inte göra den. Den mest uppkopplade rättegången i historien finns vart jag än vänder mig. Jag kan lyssna på den både via SVT, Bambuser och SR. Följa allmänhetens kommentarer via Bloggy och Twitter. Läsa om den i bloggar. Och som strössel på allt så domineras massmedia av rapporteringar från den.

Men jag kan inte låta bli att le åt dagens utveckling där halva åtalet droppas. På grund av den fullkomligt tekniska överlägsenhet som Pirate bay har i förhållande till polisens tekniker. Till den milda grad att de inte tycks ha förstått tekniken bakom torrenter.

 – Det här är ett tekniskt missförstånd från åklagarens sida. Ingen nedladdning som visats i rätten har bevisligen gjorts från Pirate Bays tracker, fick den åtalade Gottfrid Svartholm förklara.

Efteråt kommenterar hans advokat:

 – Rent tekniskt är de här killarna överlägsna polisens tekniker och åklagaren har nog inte riktigt förstått hur det funkar.

Mycket i det här exemplifierar att frågan är oerhört mycket mer komplex än vad många verkar förstå. Det är inte så enkelt att all fildelning är illegal eller ens stöld. 

För frågan är: Vad skiljer egentligen Pirate bay mot Google?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *