Vi ber dig med gammal webbläsare att byta

Jag vet. För de flesta av er så är internet, internet. Varken mer eller mindre. När man kan surfa är man ute på internet. Vad som gör det, vilka program man använder spelar ingen roll.

Och det är sant. Men för oss som bygger de sidor du besöker är det svårt att använda ny teknik om du använder gamla…apparater.

Som att göra färgtv för den som använder svartvit tv.

På Dagen.se är det cirka 20 procent av de som använder Internet Explorer för att surfa som fortfarande har version 6 eller lägre. Det programmet kommer från 2001. Och innebär mycket strul för oss och många andra som bygger hemsidor.

Så för att hjälpa dig att få en trevligare upplevelse av internet och oss att lättare kunna bygga webb för dig har vi i dag lagt in en enkel ruta om att uppgradera ditt program. Om du har en gammal webbläsare.

Den här sidan möter dig om du kommer till Dagen.se med en gammal webbläsare:

Du möts av information och en länk till hur du enkelt uppdaterar din webbläsare till en nyare variant av Internet explorer.

Om du vågar testa på något nytt rekommenderar vi också Firefox, en läsare som fungerar exakt likadant men är både snabbare och säkrare.

(initiativet kommer från Norge, och har förts vidare via Joakim Jardenberg. Tack för inspirationen!)

Uppdaterad:

På förekommen anledning lägger jag ut ett mer tekniskt svar på varför den här uppmaningen är viktig. Jag lämnar över ordet till vår webbutvecklare Linus:

När Internet Explorer 6 kom ut så trodde Microsoft att de var tillräkligt världsledande på webbläsare att de kunde strunta i de standarder som olika organisationer anats ikring och skapa sin egen standard. Det ”experimentet” gick inte speciellt bra och i och med uppföljaren 7:an gick man tillbaka till att följa standarden men skadan var redan skedd för oss webbutvecklare. Nu hade vi plötsligt två olika standarder att rätta oss efter.

Till en viss gräns går det att skapa sidor som fungerar för båda standarderna och i dagsläget gör IE6 inte Dagen.se annorlunda. Dagen.se är en sajt som vill ligga i framkant vad gäller nya tekniker och nu börjar vi komma till en punkt när det är omöjligt att få allt att fungera i alla webbläsare. Därför gör vi och många andra stora sajter (bl.a. aftonbladet.se) nu en kampanj för att få användarna att bytta läsare. Vi tror nämligen att anledningen till att flera ännu inte uppgraderat beror mer på okunskap än ett medvetet val. I och med den nya versionen av Dagen.se som kommer om någon månad så har vi dock valt att inte längre optimera för IE6, man kommer fortfarande att komma åt och läsa alla sidor men layouten kommer inte att fungera fullt ut. Utöver detta så finns det även för användaren en hel del prestanda och säkerhetsskäl till att byta och även Microsoft tycker att det är en bra kampanj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *