Så byggde vi en mobilsajt på några timmar

I dag lanserar vi Dagen.se:s nya mobilsajt: m.dagen.se

Den kan du nå från din mobiltelefon. Den är otroligt enkel och funktionell och tog bara några timmar att bygga. Swedmedia, som är Dagens moderorganisation, har en utveklare som heter Per-Mattias Nordqvist. Han utvecklade hela sajten på några timmar.

Här berättar han hur enkelt vi gjorde det. Inspireras!:

Det är en självklarhet för en tidning som Dagen att erbjuda sina läsare en bra mobilsajt. Samtidigt kan arbetet med en mobil version av huvudsidan lätt bli för omfattande i proportion till det värde man erbjuder läsarna. Dilemma: Hur lägger man en rimlig mängd tid på en webbplats som är bra för läsarna?

Lösningen blev, efter inspiration från Morris Packer under OpenSource-dagarna, att bygga en mobilsajt baserat på wordpress. Och det går förbluffande snabbt.

För att bygga en mobilsajt behöver du följande:

* WordPress
* iWPhone-temat från Contentrobot.com
* WP-o-Matic
* RSS-flöden från Dagen.se

Genom att använda WP-o-Matic läser vi hela tiden in RSS-flöden från Dagen.se för nyheter, opitionsartiklar och bloggar. WP-o-Matic läser in dessa flöden var 15 minut och placerar dem i uppdelade kategorier. Arrangerar vi dessutom kategorierna i en trädstruktur får vi enkelt fram en meny som man kan navigera genom och sist men inte minst. iPhone-temat från Contentrobot.com används för att få fram en iPhone-anpassad mobilsida. Genom att sedan ta en kopia på detta tema och anpass det för alla övriga mobila enheter som läser in en begränsad version av HTML har vi nu en fullt fungerande nyhetssajt som i sitt första utförande bara tog 4 timmar att bygga.

Tekniken är gratis och inte speciellt krånglig. Flöden skyfflas över automatiskt, vi får snabbt och enkelt mobilkomptaibla gränssnitt och vi kan fokusera på att göra det vi är bäst på. Leverera sveriges viktigaste nyheter till läsarna där de för stunden råkar befinna sig.

 

Se Dagens mobilsajt på http://m.dagen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *