Alex Schulman gör en Birro

Markus Birro slutade blogga för ett tag sedan. Det slutgiltiga beslutet togs efter Alex Schulmans attacker mot hans person. Det blir i dag väldigt intressant. För det Schulman kritiserade var Birros hycklande.

Markus Birro hade precis deklarerat att han skulle delta i Allsång på skansen. Schulman mindes Birros allsångshat och gjorde en sökning på allt han skrivit om Allsång. Det var enkelt att se att Birro gjort en helvändning. Allsång var tidigare avskyvärt, men nu vackert. En hycklande populist menade Schulman. (bloggpost raderad iom att Schulmans sajt 1000apor stängts) 

Därför är det särskilt intressant att läsa hans text i DN debatt i dag. Han sammanfattar den själv med ”den svenska bloggarenan består av en liten grupp unga tjejer”. Att den helt enkelt är betydelselös.

Men precis som Badlands hyena redan poängterat så är det en kovändning jämfört med den artikeln han skrivit i Metro för ett år sedan.

Alex Schulman i Metro:

Det är så typiskt den där tanten [pressombudsmannen Yrsa Stenius] och hela den generation hon tillhör. De tror att bloggarna är något man ska förhålla sig till i termer av ”för” eller ”emot”. Det tanterna och farbröderna inte har förstått är att de måste acceptera bloggarna som den största folkrörelse vi haft sedan Bingolotto startade i TV4. […] Det är många som vill avfärda bloggarna som unga människors trams men det är omöjligt att göra det. De är för stora för det, de utgör maktverktyg.

Och i dag:

De som säger att bloggandet är en folkrörelse har fel. […] Bloggen som sådan är inget maktverktyg …

Det finns massor av fler intressanta likheter. Som att Bloggportalen i Metroartikeln var ”diffus” och nu är ”den i särklass största paraplysajten för bloggar” (say what?). Eller det där om bingolotto. Förra året var bloggrörelsen lika stor som Bingolotto. I dag var antalet bloggare lika stort som de som fick bingo på bingolotto söndags.

Det är komiskt, och kanske är det vad som är poängen?

Med bakgrund av det är det, precis som Isobel skriver, svårt att förstå hur DN kunde publicera artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *