Tidningars problem med Facebook – vad gör vi?

Vi har problem med vårt Facebook-konto. Stora problem. Strukturella, strategiska och etiska. Och jag vill dela dem med er, så här öppet. För att jag har gjort det öppet ända sedan starten, via utvärderingar fram till i dag.

Facebooks regler tillåter inte vår profil i dess nuvarande form. Och ser ut att tvinga oss till att bli lika enkelriktade i vår kommunikation som en papperstidning.

Det kom till vår kännedom för någon vecka sedan. Efter att jag i somras redogjorde hur Facebook på några månader har blivit en av våra viktigaste medarbetare är det flera tidningar som har följt efter. Även organisationer och kyrkor.

Det började med att tidningen Medievärlden skulle skaka liv i sin gamla facebook-grupp. De insåg då att Facebook automatiskt gjort om gruppen till en profil, utan att fråga Medievärlden. Nu fick de mail från användare som menade att det inte var seriöst eller tillåtet att som företag ha en profilsida. Ett företag ska ha en fanpage.

Jag delade några ord med Medievärlden om det. Och använde de argument jag alltid använt. Att vi dels har registrerat enligt den ordningen som Facebook föreslår, och att vi då fick möjlighet att skapa en profil, och att dels flera andra företag har profiler (inte minst det företag som knuffade oss in på bana och lyftes upp som ett gott exempel av dåvarande medieföretaget Mindpark). Vi har aldrig behövt ange varken kön eller födelsedatum för vår profil. Vi registrerade ett företag. Men fick en vanlig profil.

Men det var fortfarande oklarheter och jag gick då in och testregistrerade ett låtsasföretag för att illustrera vad jag gjort. Men fann då en ny text. Som menade att det inte är tillåtet för en organisation att ha en profil. Vi hänvisas istället till att skapa ”pages”.

Det skulle innebära att vår profil på Facebook inte är tillåten. Precis som många andra tidningars profiler därmed skulle vara otillåtna: Leva, UNT, Helsingborgs dagblad, AllehandaNorrköpings tidningar, Nerikes AllehandaSundsvalls tidning, FrihetKåkbladet, Folket, Kommunalarbetaren, Fria tidningar, Laholm, Lundagård, Mvt, Dagens samhälle, Södra innerstaden

Jag har ingen aning hur vi kunde passera. Om det hade något med de nya regler som Facebook implementerade i samband med släppet av nya ”pages” i mars. Inte heller förstår jag hur Medievärlden kunde få sin grupp konverterad till ett personkonto. Hur kan en grupp bli en person i Facebooks ögon?

Och hur ska vi agera? Hur ser Facebook på oss (och på den konverteringen som de gjorde med Medievärlden)? Ser de på oss som Vägverket ser på de som hann ta körkort med mc-körkort på köpet? Att det får behållas, men att de som kommer in senare måste ta separat mc-körkort?

Eller ska vi bryta upp? Medievärlden, som precis var i början med användandet av sitt konto, gick direkt över till fanpage. Flera påhejare, bland annat Mindparks Joakim Jardenberg, menade att det ger massor av fördelar att ha en page.

Men jag ser massor av problem och framförallt tveksamheter med att gå från att vara våra läsares vän till att göra dem till fans. Det tvingar oss från att vara så personliga vi vill vara, till att bli distanserade och kalla.

När vi släppte vårt facebookkonto utgick jag just i från att tidningen i framtiden inte kommer vara en deltagare bland alla andra. Privatperson som kommunicera på samma villkor som alla andra. ”Alla bidrar, alla tar emot, alla är sociala”, skrev jag. Genom fanpage vill Facebook kategorisera oss tillbaka till att bli lika distanserade som en papperstidning. Vi som såg en lösning på att gå från socialt blinda till socialt närvarande ska nu tvingas benämna våra vänner för fans, inte kunna ta emot interna mail (vem vill nu tipsa om svåra grejer?), inte kunna ta emot notifieringar när våra vänner (förlåt, ”fans”) kommenterar våra uppdateringar, lägger upp bilder, eller vill ha kontakt med oss. Vi kan inte heller bli taggade i bilder.

Vi kommer inte kunna föra dialog med våra läsare. Spinna vidare på tips, kolla på de bilder de hänvisar till på sina privata facebookprofiler. För Facebook menar att fans har så hög integritet att deras ”idoler” inte ska få se deras bilder. Eller något på deras profiler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *