Två läsvärda

IOGT har de senaste åren haft en kampanj för en nykter, ”vit” jul.

Hedervärt.

Underbara Clara skrev om det för ett tag sedan, och det var bra, om än både förutsägbart och självklart.

Desto mer oväntat är då Alex Schulmans fullkomligt briljanta text i ämnet. Där han naket berättar om sin barndoms jular. Hur alkoholen aldrig gjorde det obehagligt, men låg som en hinna, som en outtalad fråga, kring hela julen. Varför blev mina föräldrar så kärvänliga? Varför går de så konstigt?

Det är starkt, tar upp det komplexa men lämnar samtidigt utrymme för var och en att göra sitt eget val.

http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen/2009/12/om-att-supa-infor-barnen

***

I morgon släpps den (vad som får antas vara den) mest omfattande svenska forskarrapport hittills om musikindustrin. Den är gjord av KTH-foskaren Daniel Johansson, och tittar på hur svenska artister, generellt, påverkats av fildelning. Den har granskat stim-ersättning, live-ersättning, ersättning från skivbolag samt skivbolagens inkomster.

Det är fascinerande fakta som visar att artisten och musikbranschen är välmående. Tjänar bättre i dag än för tio år sedan.

Men ändå hör vi så mycket klagomål? Det är för att det finns en jätteförlorare i sammanhanget: Skivbolagen. Deras inkomster har mer än halverats på tio år. Tänk om de, istället för att lägga miljoner på att stämma filderare, hade utvecklat nya distributionsmodeller..

Läs en förvisning av siffrorna och läs lite mer i Afonbladet. (tipstack Jocke)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *