"Nä, det står väl inte sex?"

Vad är det första ni gör när ni går in på Dagen.se? Eller andra sajter? Själv går jag oftast till listan över vad som är mest läst/klickat. Där hjälper liksom mina medbesökare av sajten mig att sålla fram de riktiga guldkornen i nyhetsflödet, och jag kan själv klicka på den artikel som lockar mig mest.

Så är min uppfattning att många gör även på Dagen.se.

 

Roligast just nu är att den söta artikeln ”Kyrkan: Äkta par – ha mer sex” ligger överst.

Strunt i artiklar om flyktingar som dörKinas förföljelse av kristna eller eld upphör i Gaza – här är ju en artikel om sex!

 

Det är roligt, tycker jag. Roligt också att det, trots att det är mest klickat, inte har en enda blogglänk. Som om vi läser i smyg, och sedan klickar bort så snabbt vi kan.

 

Men roligast av allt är att vi skriver om det. Jag dunkar mig själv i ryggen och gratulerar mig till ett bra beslut. Vi borde skriva mer om sex. Sluta tabubelägga det. Vi borde ge och dela tips om hur sexlivet kan bli bättre, hetare, mer njutningsbart. Om vi som kristna tror att det är något gudagett – något fint avskiljt för två människor – borde vi vara sexhyllare. Ha workshops om hur män förstår kvinnor och vice versa.

Jag beundrar kyrkor, samfund och grepp som lyfter det, och menar att vi såklart har ansvar för att lyfta initiativ (både bra, och mer tveksamma – de får oss alla att tänka till över vårt ställningstagande). Inte tycka det är pinigt. Eller skämmigt. Eller någon annan barnslig och töntig känsla.
Ett praktexempel på det är vår artikel för inte så länge sedan om en pastor som uppmuntrar sin församlings äkta par att ha sex varje dag i en månad. Både i förstasidespuff och artikelns rubrik väjer vi för ordet ”sex”.

 

Frälsningsarméns grundare William Booth gjorde en schysst grej i slutet på 1800-talet. Istället för att isolera kyrkan från ett samhälle som verkade ha patent på allt roligt, gjorde han tvärtom – snodde det roliga från den sekulära världen. Han hyrde biograferna och danspalatsen och körde hejdundrans gudstjänster, tog pubbarnas snapsvisor och satte religiös text osv.

Vad säger ni – ska vi återerövra ordet sex från kvällstidningslöpsedlar och porrsajter?

Börja prata om det som att det är något naturligt? Tipsa varandra och avdramatisera det?

Det behöver inte innebära att vi ohelgar det. Tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *