Andlig vägledare och våldtäktsman

I dag skriver vi om en rejält skrämmande nyhet.

Förra året betalade katolska kyrkan 3,75 MILJARDER kronor i rättegångs- och skadeståndskostnader för fall där katolska präster begått sexuella övergrepp mot barn. Vi pratar alltså om 2007 enbart. I USA, uteslutande.

Det får mig att vilja spy. Kasta saker i väggen, och sånt.
Inte så konstigt. Den del av samhället jag hållt högst hela mitt liv, satt (sätter) tillit till, har goda minnen från – är den som för andra är förknippade med den största ondska. Där människor lidit den värsta förnedring av personer som av ett helt samhälle (eller iaf kyrkan) ses som vägledare. När ingen annan sett har de ljugit, utnyttjat och tvingat till sig sexuell njutning – av barn.
Av barn.
Fattar ni?
Av barn.

Kräkpaus.

Jag läser ett hundratal nyhetsflöden varje dag. Bland dessa nyheter hittar jag varje dag ett gäng nyheter som handlar om präster och pastorer som anklagas eller fälls för sexuella övergrepp. På församlingsmedlemmar, och allra mest på barn.
Det kan ju låta som intressanta grejer. Men skulle vi skriva om allt, eller bara någon procent av det, skulle Dagen.se svämma över av andliga ledares sexuella oegentligheter. Göra läsaren avtrubbad. Trött på skiten.

Bara på förmiddagen i dag har jag fångat upp sex nyheter (på engelska) om sexuella övergrepp av andliga ledare.
Pastor uppvaktar tonåring för sex
Pastor anklagad för att våldtagit tonårsflicka
Pastor anklagad för internetsex
Präst kan fällas för sexuellt våld
Polsk pedofilpräst
Präst omnämnd i övergreppsfall

Bara i dag.

Kanske kan detta, om inte annat, ge oss en bild av hur viktigt det är att ifrågasätta både våra kyrkliga ledare och kyrkan själva.
Vi är så långt ifrån ofelbara.
Och det är så viktigt att minnas det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *