Åk till Kina med knutna nävar

Det pratas och skrivs en hel del om Kina nu, och många förfasas över att Kina har tilldelats sommar-OS. Kina är ju en diktatur som i många fall struntar i de mänskliga rättigheterna. Hur kan de få OS? Hur kan vi delta?, frågar man.

Själv kan jag inte se ett bättre val av IOK. För aldrig hade vi väl pratat och uppmärksammat så mycket hur Kina våldför sig på Tibet, eller kränker mänskliga rättigheterna om det inte vore för att de fått OS? Helt plötsligt har Kina fått hela världens blickar mot sig, och en enorm press att spela sin kort rätt.

Och som om inte det var nog har Kina världens mest politiska spel på hemmaplan i sommar. Hur ska de lyckas censurera? Hur ska de lyckas gömma undan allt? Hur ska de lyckas hålla emot?

Bloggvännen Damon Rasti påminner om att en av de starkaste bilder som tagits är just från de olympiska spelen i Mexiko -68, där två svarta löpare protesterar mot den amerikanska rasismen.
Våra idrottare har all möjlighet i världen att inte bara göra fantastiska idrottsprestationer på världens mest prestigefyllda evenemang, utan också göra skillnad som kommer ge eko i historien.

Och som Damon skriver:
”Någon som kan meddela Stefan Holm?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *