Varför vi skriver om den incestuösa familjen

I dag skrev vi om familjen Deaves. Där en dotter och far, på senare år, blev kära i varandra och inledde en respektfull, ärlig kärleksrelation med varandra. De attraherades helt enkelt av varandra, och struntade i konsekvenserna. De blev ett par, hade sex, och födde en dotter. De bor ihop, lever som ett vanligt par och njuter. De får leva med en människa de älskar, och de får ha ett barn ihop.

 

Det är omöjligt att inte äcklas av relationen. Att inte dra parallellen till hur sjukt det hade varit om jag, eller någon i min närhet, hade attraherats av sin pappa eller mamma, och sedan inlett en kärleksrelation.

En sexuell avart av rang.

 

På redaktionen har det diskuterats en del om varför Dagen.se (eller jag) skulle skriva en sådan artikel. Vad är Dagenvinkeln? Själv tycker jag den är ytterst intressant, och ett skeende i samhället som borde väcka vårt intresse.

Utifrån ett kristet, etiskt, perspektiv är det självklart för de flesta att fördöma deras handling som vidrig, och inte minst som synd.

Samtidigt var det inte länge sedan kristna gjorde (och gör) exakt samma sak med homosexualitet.

Vi klassade det som en sexuell avart, undanskuffad och praktiserad av få.

Sen visade det sig att de homosexuella var människor. Som du och jag. Att våra lagar, som alienerade och psykstämplade dem, var obalanserade och passé.

Snart blev det en människorättsfråga, och kyrkan började till viss del tänka om.

 

Och nu ser vi samma sak hända med incestuösa, kärleksfulla förhållanden. Med vilka sekulära argument kan vi argumentera för att sådana förhållanden borde vara olagligt?

För att de kan föda barn som är sjuka? Är det i så fall ok om det är ett lesbiskt, incenstuöst förhållande? Eller om de båda har läkarintyg på att de steriliserat sig?

Och inte kan vi förutsätta att de flesta incestuösa förhållanden är byggda på sjuka relationer? Och handlar det om våldförande relationer så finns det andra lagar än de om incest som skyddar.

 

I en annan del av tv-programmet berättar en expert att antalet incestuösa förhållanden, med ömsesidig kärlek, är fler än vad vi kan drömma om. Det är säkert sant. Liksom det säkert är sant att vi, inom bara några år, kommer se en lagändring för att syskon och familjer ska kunna ha älskande, sexuella relationer.

Vilka andra skäl finns?
Eller som Jenny Deaves säger i programmet:

– Det viktigaste som folk måste komma ihåg är att John och jag är i den här relationen som medvetna vuxna som inte skadar varandra eller någon annan.

 

Dagen skriver om detta skeende. Inte främst för att det är en avskyvärd eller udda nyhet, men för att det är ett talande och inte minst intressant samhällsfenomen.

 

EDIT: För en fördjupning och förtydling i ämnet får du gärna läsa mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *