Korrfel deluxe

Vår artikel och samtal med Alex Schulman gav en hel del ringar på vattnet. I flera intervjuer har han nämnt samtalet med en av Dagens reportrar. Nu senast i DN.


– Det roligast var när Dagen ringde och var brydda över att vi hade Bibeln rullandes överst på sidan, säger Alex Schulman.
Och det var ju roligt att han tyckte det var roligast. Även om vi nu var mer nyfikna än brydda över den rullande Bibeltexten.

Men det är långt ifrån det roligaste i texten. Det är istället hur korrfelens korrfel råkat få spinn. Inte bara har rubriksättaren lyckats kalla Alex för ”Axel” i rubriken, redigeraren har också lyft det märkliga ordet ”Tjommarhatare”. Vad det nu är.
En snabb koll i Schulmans blogg ger svaret:

”Jag läser rubriken och jag tänker: Vad är en ”tjommarhatare” för nåt? /…/ Nej, jag tror bestämt att reportern fått detta om bakfoten här också. Det jag sa var nämligen ”Schulman-hatare”. Och så hörde reportern ”Tjommahatare” och så blev det så. Frågan är bara vad hon tror att jag menade? Och varför hon inte ifrågasatte det hela. Hon kunde frågat: ”Men Alex, varför hatar du tjommar?” Eller: ”Kan du utveckla det här hatet mot tjommar?” Eller: ”Hatar du alla tjommar eller är det  bara en viss typ?”

Jag läser allt detta med stor behållning. Och lägger mig dubbelvikt av garv åt vad som kan vara en av de mest komiska journalistiska grodor hittills.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *