Schulman surfar på Dagen.se

Jag har sedan länge varit en stor fan av bröderna Schulman.

Jag känner en enorm fascination inför den nya fas de inlett i den nu så hejdlöst platta 70-talistironin.

Med enkla medel har de gått bort från en generat, sexfixerad humor, och styrt över till 2000-talets jag.
Ett Jag som blir mer och mer självupptaget. Där drömmen om 15 minuter i rampljuset är främsta drivkraften, och medlen för att uppnå dem blir alltmer sekundära.
Schulmans klär av sig själva för läsaren. Brottas med sin egen mediakåthet. Sin längtan efter att synas mer – till vilket pris som helst.
I ett samhälle som blivit mer och mer egocentrerat har de gjort sina liv till karikatyrer av just det. De häver ut sig självupptagna (ofta elaka) iaktagelser, blottar sina brister, misstag och ångest, för att sedan, konsekvenslöst, hoppa på nästa tåg.

Det är fullkomligt lysande, tycker jag, och ett exempel på (som jag sa i radion igår) humor som distanserar oss och hjälper oss att se på företeelser med nya ögon.

I går öppnade deras nya humorsajt 1000apor.se. Jag har bara hunnit klicka runt lite kort, men mer behövs inte för att inse att de lyckats träffa mitt i prick. Det är ett smörgåsbord av lysande idéer i ett välplanerat format.

Bäst av allt (och kanske mest talande för…humorfalangen?) är deras extrema insyn och nakenhet. Med parafrasen och avdelningen ”The Schulman Show” ger de total insyn till alla deras in och utgående sms, en gps visar var de befinner sig just nu, och vilka sajter de besöker.

Och apropå vilka sajter de besöker var det rätt roligt att se att en av de senaste sidorna Alex Schulman besökte var just Dagen.se.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *