Vi tar ett steg mot framtidsläsning av Dagen.se

En av mina favoritbloggar är modebloggen Underbara Clara. Inte för att jag är särskilt intresserad av mode, utanför att hon lyckas med en fantastisk balansgång.

Förra året tillskrev jag henne att vara den mest oväntade kristenprofilerade blogg som finns i bloggosfären.

Att kunna blanda mode, det som traditionellt sett tabustämplas som ”ytligt”, med en självklar kristen vardagstro är unikt och beundransvärt. (läs här, där jag fördjupat mig mer i just det ämnet – detta är för övrigt värt en egen mer uppdaterad bloggpost).

 

Men i dag får hennes blogg, istället för sedvanlig hyllning, gestalta ett fenomen som legat till grund för en ändring på Dagen.se.

 

Claras blogg har ”köpts upp” av hennes lokaltidning och då flyttade även bloggen till tidningens servrar.

Fint så.

Men med flytten kom en del förändringar. Inte bara utseendemässigt, utan även för oss som följt bloggen via rss-läsare (en funktion där bloggposterna kommer till dig, ungefär som ett mail, varje gång en blogg uppdateras). Istället för att ha tillskickas hela den nya bloggposten MED bilder, delar man nu bara ut provsmak UTAN bilder. Vill man se hela texten eller bilder får man klicka sig in till bloggen.
 

Det räckte med att det gick några dagar med de nya, kortade, rss-flödena för att inse att jag slutade läsa regelbundet. Det där extra klicket var för ansträngande..

 

Det har fått oss att fundera. Skulle vi få fler läsare om vi gav läsarna hela våra artiklar i rss-flödet? När sedan bloggen Networkers bloggade i ämnet, har Dagen.se nu beslutat att publicera hela artikeltexterna i sina nyhetsflöden.

 

Det kan tyckas märkligt. Vi är ju beroende av att du som besökare kommer till oss på vår sajt och exponeras för våra annonser. Helst klickar på dem. Det är det vi lever på. Att då få hit er med lockbete är väl bra?

Sant. Men i längden tror vi nu att det är ännu mer lönsamt att låta er få ta del av våra nyheter på det sätt ni vill.

 

Detta pga några skäl (och här inspireras vi från Networkers):

1, Vi får mer credd. Få ”vanliga läsare” använder rss-flöden, men de som gör det är ”förökningsläsare”. Dvs journalister, vana bloggare eller webbnördar som har låg tålamodströskel. Krångel som ”extraklick” gör att de kanske skippar nyheten. Men däremot: läser de och fastnar så är sannolikheten stor att de sprider nyheten via sina kanaler. Det kan vara tidningar, radio, bloggar eller nätforum. Därmed: Våra nyheter når ut och får större spridning.

 

2, Vi vill ligga i framkant. RSS-läsande är sättet den stressade framtida internetbesökaren kommer att läsa nya saker. Genom flödena skapas hemmasnickrade ”nyhetsportaler”. De rss-flöden vi väljer blir vår löpsedel. Vi vill gärna stå till tjänst till de läsare som ligger i framkant av internetanvändandet. Och inte tvinga er till ett beteende vi har bestämt. I längden stärker de vårt varumärke.

 

3, Läsaren kommer klicka sig in. Jag själv klickar alltid in mig på intressanta bloggposter för att se vad bloggkommentatörerna har skrivit om ämnet för posten. I Dagen.se:s rssflöde (och de flesta andras nyhetssajter) får du bara text. Inte bilder, länkar till sido-artiklar eller twinglykommentarer. Vill du se kringmaterialet klickar du dig in.
 

Detta är (några av) skälen till att vi nu väljer att satsa på detta. Är det så att en del gillar de små korta ingresserna och rubriker bättre får vi kanske lägga till det också.

 

Jag inser att detta bara intresserar en begränsad massa användare, men ändå: Vad tror du? Bra eller dåligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *