Dagen hade inte skrivit om FRA om det inte vore för bloggarna

I dag publicerar vi två artiklar om den nya lag där staten får möjlighet att övervaka all vår webbtrafik. Lagen röstas sannolikt igenom på onsdag, men trots det har få medier skrivit om det.

Istället är det medborgarna själva som lyft frågan. Och det på ett fullkomligt häpnandsväckande sätt. Jag tycker mig vara en ganska van internetanvändare och har ganska bra koll på bloggvärld och nya företeelser.
Men aldrig har jag sett ett så samlat uppror från en svensk webbsfär som i den här frågan.

Bloggar svämmar över av uppgivna, arga, frustrerade inlägg. Ingen förstår varför media (som med tanke på meddelarskyddet skulle kunna drabbas hårdast av lagen) inte reagerar, granskar och lyfter upp vad som händer. Nedräkningar sker, sajter upprättas, privatpersoner går på stan med plakat, annonser för hundratusentalskronor köps in.
Allt detta av vanliga människor som inte organiseras av annat än drivkraften om att ”något måste göras”.

Bloggportaler fullkomligt domineras av frågan. På den ledande bloggportalen knuff.se (som indexerar vad bloggar skriver om just nu) har det, med undantag för Sveriges EM-match, uteslutande handlat om FRA-lagen. Dag efter dag. Det är helt unikt.

Det är bara att erkänna. Utan reaktionen från de vanliga medborgarna hade Dagen inte skrivit om det. Vi hade inte vetat om det. Vi hade inte vågat ta oss tid att granska det. Vi hade kanske inte ens förstått lagförslagets vikt.
Det är den vanliga medborgaren som fått det på agendan. Det är medborgaren som drivit opinion. Det är medborgaren som inte gett sig.

Det verkar vara likadant för de flesta tidningsreaktioner. Ungefär samtidigt som knuff.se började totaldomineras av FRA-lagen började tidningar så smått skriva om det. Och ju längre tiden gått, ju mer har medier täckt av.

Hela saken är unik men visar också på en trend. Medborgarens röst har blivit en allt större och viktigare faktor för tidningar. Både för  nyhetsvärderingen och för att fånga upp skeenden.

Den lilla människan har blivit stor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *