Dagen länkar till porr

Det är roligt med Dagenläsarna. För ni är unika. På så många sätt.

Internet är för mig ett redskap som gjort kommunikation mycket lättare. Jag kan nå människor med några knapptryck och slipper onödiga konfrontationer, slippa lång väntan på brev, slippa långa ”hejhurmårdu”-grejer när allt jag vill bara är att föra fram ett budskap.

Men en del av Dagen.se-läsarna går här på tvärs på ett mycket fascinerande sätt.

Exempelvis Dagenläsaren som läst Birger Schlaugs sommarblogg och sedan kände ett behov av att kommentera saken. Istället för att skriva en kommentar, slänga iväg ett mejl, eller skicka ett sms, så plockar personen upp telefonkatalogen och ringer upp Birger Schlaug på lördagskvällskvisten.

Det måste man väl säga är lite annorlunda? Birger berättar själv om det i sin senaste sommarbloggpost.

 

Ännu mer annorlunda var det mejl jag fick igår från riksdagskvinnan Carina Hägg (s). Hon mejlade på uppdrag av sina väljare. Såhär skriver hon bland annat:

”Jag har av läsare som själva inte varit medvetna om vilka länkar de klickade på och därför hamnade på porrsidor uppmärksammats. Och för nu som lovat deras kritik vidare till er”

Det handlar om att en blogg, som via Twingly länkats från en av våra artiklar, haft porrlänkar i sin bloggpost.

Carina har alltså inte själv sett detta, utan det är Dagenläsare som har upptäckt det, och sedan kontaktat riksdagsledamoten Carin Hägg, för att hon sedan, i sina väljares namn, ska kontakta ansvariga.

Jag svarade Carina inom en timme att det (1) inte handlade om att Dagen länkade till porr, utan till en blogg som råkat länka till porrsidor. Det är olyckligt hursomhelst. Jag skrev också att det (2) finns ett betydligt enklare sätt att informera oss om detta. Bredvid varje blogglänk finns en anmälningsknapp som man kan klicka på. Ett klick där och vi varnas och kan snabbt ta bort länken.

Slut där.

Trodde jag.

Men i morse ringde Sveriges Radio Jönköping. Carina Hägg hade inte nöjt sig med att skicka mejlet till mig, utan även till lokala medier i Jönköping. Nu hade Sveriges radio intervjuat Carina och ville ha en kommentar från Dagen.

Jag berättade då för SR Jönköping om vad som hänt, att sånt händer ibland (det kan vara nazistbloggar, rasistbloggar, våldsbloggar – yttrandefrihet is a troublesome thing) och att det är därför vi har en anmälningsfunktion.

Reportern förstod, insåg att de flesta dagstidningar (dn, svd, aftonbladet, sydsvenskan) hade samma system, och jag tackade för mig.

 Inte vet jag vad reportern gjorde med intervjun. Men om hon sände den så kan vi nu ha skådat ett av modern historias mest ineffektiva kommunikation: Dagenläsarna förfasas; kontaktar riksdagsledamot, som förfasas; mejlar riks- och lokalmedier, som förfasas; lokalmedier kontaktar Dagen, som förfasas – länken tas bort.

 

Jag älskar mitt jobb, erfarenheterna det ger och Dagenläsarna – Sveriges kanske mest hängivna tidningsläsare.

Men för enkelhetens skull vill jag bara påminna om min mejladress: emanuel.karlsten@dagen.se. Där kan även Carina Häggs väljare nå mig.

 

Uppdaterat:
SR Jönköping måste i dag haft sin största nyhetstorkan någonsin. För de toppade sin eftermiddagssändning med ”nyheten” ovan. Och sållade hårt i det jag sa. De menade att Dagen länkade till porr – fast vi aldrig gjort det. De väljer att inte skriva uttryckligen att vi tagit bort blogglänken vars blogg länkade vidare till porr.
Däremot väljer de att publicera massa andra saker som blir direkt missvisande:

Som att vi ”arbetar aktivit med få bort” pornografiska länkar – Vi har inga porrlänkar!!

Som att porrlänkarna är ”en effekt av att tidningen vill ha en öppenhet för sina läsare” – och insinuerar att vi rycker på axlarna åt att det slinker igenom lite porr då och då.

Vad blir nästa toppnyhet? Att svd.se har tagit bort två sd-blogglänkar? Att DN.se modererat bort en spamlänk från en sossesajt?

Den riktiga nyheten borde istället vara den totala okunnighet riksdagsledamot Carina Hägg visar genom att skicka en ”anmälan” om en opassande blogglänk till lokalmedier i Småland. Istället för att trycka på anmälningsknappen.

Uppdaterat2:

Farsen rullar vidare. Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund ska nu delta i en direktsändning i SR Jönköping. Klockan 15.00. Tune in.

 

Uppdaterat 3
En kommentatör uppmärksammar att SR nu ändrat i artikeln på sin hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *