Kvinnliga fotbollsexperter

TV4:s EM-sändning fortsätter. Och jag finner mig själv imponeras av den kvinnliga fotbollsexperten Elik Ekblom. Hon är smart, kunnig och vidgar perspektiv.

Ja, ”kvinnlig” har med saken att göra. För är det något som svensk tv misslyckats med så är det att hitta kvinnor som tillför något där i expertsoffan. Har det funnits något mer irriterande än fotbollsexperterna Anna Pohjanen, Malin Svedberg och Malin Schelin i svenska expertsoffor?

…ja,  tyvärr: Magnus Hedman, Patrik Ekwall, Jens Fjellström, Peter Jihde (Vad har hänt sedan han kom till tv4?).

Och här kommer jag på mig själv. För jag kan visserligen bli arg på att TV4 har kanske tidernas sämsta kommentatorsstall, men skulle aldrig komma på tanken att skylla Hedmans menlösa kommentarer på att han hade snopp. Däremot satt jag och tänkte ”inkvoterat dravel” så fort Pohjanen höjde sin pipiga röst i VM-studion 2006.

Här börjar det bli allvarligt. För få saker är så sanna som Marianne Niverts (fd vd Telia) svar på frågan om när Sverige uppnår jämställdhet; ”När vi tillåter lika många mediokra kvinnor som män i ledarposition”

Jag rodnar åt mina reflextankars konsekvens. Att kvinnor skulle ha mindre rätt att vara mediokra. Att jag greppat efter könsrelaterade ursäkter. Usch. Nu rodnar jag igen. Jag lovar bättring, ok?

Med den nya insikten irriteras jag nu istället över att TV4, när de nu lyckats fånga en av Sveriges mest intressanta nya fotbollsexperter, envisas med att göra henne till andrahandsvara. Som Jihde när han konstant ignorerar Elin till förmån för tönt-Kenneth. Eller presenterar Elin Ekblom med ett ”Elin har förklarat att hon har blivit kär i den spelare vi ska presentera härnäst”.

Fint Jihde. Du är verkligen on top of your game just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *