Vad ska jag göra med den här informationen?

Den här posten är en del av serien Sommarrepriser – bloggposter från min tidigare blogg Loggbok – The Kristen Upplevelse

Maria Hallman heter någon som har skrivit en bok ”Homosexualitet är synd”. Till detta har hon gjort en reklamfilm. Antagligen det mest absurda jag sett någonsin i reklamfilmsväg.

Första frågan som reser sig är ju förstås: Hur gör man videoreklam för en bok med titeln ”Homosexualitet är en synd”? Gör man den dyster? Målar upp skräckscenarior? Tar man med bilder på cancerbölder? Eller gör man den neutral? Ger ett sken av att objektivt granskat Bibelns texter och kommit fram till en sanning?

Närå. Man väljer att köra en upptempolåt med en sprudlande glad Maria Hallman som slår ut händerna, gnistrar med sitt leende och flörtar med oss. Filmens skulle lika gärna kunna ropa ”Homosexuella lever ett syndigt liv! Wohooooo! Let’s go! för 149kr + frakt”

Vidare undrar man: Vilka är målgruppen? De kristna? Som gläds över att någon äntligen lyckats släppa en bok där man offentligt målar synd i pannan på människor som lever i homosexuella förhållanden? ”Äntligen har någon släppt en bok om det!”
De homosexuella? Som alltid undrat om det verkligen är synd? ”Äntligen kan jag läsa facit!”

Det är tråkigt och konstigt att kristna älskar att basunera ut livstilssynder. Oavsett vad vi tycker i frågan kan jag inte för mitt liv förstå vad vi tjänar på att skriva en bok och sätta den dömande titeln ”Homosexualitet är synd”.
Jaha?
Det hade inte varit lika uppseendeväckande om det hade varit lögner, avundsjuka, eller ett vardagsbeteende vi gör då och då och som jag borde prioritera bort.
Men här handlar det om mäniskor som är kära i andra av samma kön. Som byggt sina liv till det Maria Hallman slår ut händerna och glatt kategoriserar synd.

Det är ok att kalla det synd. För vi är alla syndare. Jag är syndare. Men det är sjukt och respektlöst att vi måste skrika ut det, hamra fast det.
Vem tjänar på det?
Hade vi inte tjänat mer på att säga ”Gud älskar syndare”? Hjälpa människor att själva finna Gud innan vi fastslår vad i människors liv som är synd? Räcker det inte bara att vi alla är syndare?

Genom att stämpla och kategorisera enligt boktiteln distanserar vi oss. Och så sitter vi sedan där på varsin sida och hojtar slagord mot varandra. ”Homofober”, ”Cancersvulster”.

Konstigt, konstigt, konstigt, Maria Hallman.

Se filmen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *