Idol-Lars gör att jag sitter klistrad

Ok. Nu är det dags. Uttagningarna för Idol är slut, agnar har skiljts från veten, och fredagsfinalerna har börjat. Och jag kan inte slita mig. Jag har suttit och tagit mig igenom varenda minut via tv, webb och dator.

Och det är märkligt. För årets Idolproduktion är sämre än någonsin. Peter Jidhe är så felcastad som det kan bli. Jag är tvungen att tänka mig bort till andra platser när han väljer sitt avgrundsvrål för att presentera ”JURRRYYYYYYN!”.

Och denna jury. Med undantag för Anders Bagge är det vaniljkaraktärer i avsaknad av variation i både kritik och ord.

Andreas Carlsson må ha gjort musik med hög ekonomisk avkastning. Men när det kommer till bedömningar pendlar han mellan ”step it up”, ”Det känns som man är i Amerika”, och ”Du behöver ta det här ett steg till” (där han ofta avslutar, som att liksom sätta accent på saken, med ett ”step it up”). Linda Bagge är…ja, det är problemet. Hon är ingenting. Men låt mig inte fastna här.

För sen finns deltagaren Lars. Denna person. Detta unikum. Denna röst. Denna varelse. Som gör mig fullkomligt svag i knäna.

Han fullkomligt struntar i att han är med i Idol. Hans liv verkar fulländat så länge han får spela lite Bob Dylan på studentpuben, klä sig i för små kavajer och njuta av goda vänners sällskap. Men så tyckte familjen att det vore kul med Idol, och han ställde upp.

Och det innebär att han möter en värld av ängsliga människor där yta, kläder och tandblekning. Och på fåniga frågor säger Lars ”Jag ler när jag har kul”, ”Jag tycker om kläder som jag trivs i”. Det blir en frontalkrock mellan ett naturbarn och en värld byggd på manuskort att varenda banal sanning som Lars yttrar upplevs fullkomligt genial.

Och så sången. Denna känsliga. Ostämda. Innerliga. Avskalade. Lidelsefulla.

Och en oanande idoljury kommenterar sedan pitch, falsksång och ton. Det är liksom en olycka bound to happen varje fredag.
Jag kommer att sitta klistrad.

 

För övrigt är Sepideh, Alice Annah och även Loulloul fantastiska. Det är det bästa startfältet ever. …om det nu bara inte vore denna bedrövliga casting…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *