Expressen stegar ut i osäkerheten

Jag får reda på det via mikrobloggandet, och läser sedan hos Thomas Mattsson: Expressen publicerar sina nyhetsbilder på bildsajten Flickr!

Det kan låta som en axelryckning men det är ett enormt steg framåt för en bransch som tittar med skepsis på de plattformar de inte själva kan kontrollera.

Det är genialt på många plan. Deras (ofta väldigt bra!) bilder publiceras bland de som uppskattar dem, ytterligare en grupp besökare får chans att hitta deras artiklar och Expressens varumärke stärks.

Vad som är svårare att förstå är varför man inte går hela vägen; publicerar en CC-licens på bilderna och lägger ut alla bilder. 

Thomas Mattsson menar att man redan tycker sig ha problem med bloggare som använder deras bilder. Men om man nu tillgängliggör bilderna med en tydlig angiven CC-licens att bloggaren FÅR använda vår bild, bara du länkar till vår artikel och tydligt anger vem som har tagit bilden, skulle ju innebära en än större exponering av Expressens artiklar. Läsaren skulle till och med söka sig till Expressen för att de vet att de – lagligen – får använda deras bilder.

Men oavsett det: Det här är ett bra första steg, och visar på en imponerande ambition att förstå en social webb.

Kudos!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *