Vi fyller år – då listar vi årets bästa och värsta händelser!

För exakt ett år sedan satt jag här framför datorn och var nervös. Jag skulle börja blogga på Sveriges största kristna dagstidning och tog några trevande första steg (som är rätt intressanta att läsa i dag).

Och i dag, konfetti och serpentiner, fyller den här bloggen ett år!

Vilken resa det har varit!

Jag har funderat ett tag på vad man ska göra för att fira det. Kanske skriva en lång text om lärdomarna från året. Om vad bloggen och bloggandet betytt.

Men så tänker jag om, och tänker att det är mycket roligare att lista årets höjdpunkter i en lista.

Så här kommer den: En nostalgisk, högst subjektiv, årskrönika för 2008!

Årets bästa kristenblogg 2008: Underbara Clara

Jag har hyllat dig så många gånger att jag inte knappt vet vad jag mer kan tillföra. Men livsstilsbloggaren Underbara Clara levererar kristen tro på ett sätt som är fullkomligt unikt i Sverige. Aldrig krystat, aldrig pretentiöst, aldrig uppblåst – men alltid ärligt om en andlig verklighet som är så närvarande att den syns genom allt hon gör.  2008 etablerade hon sig som en av bloggosfärens största modebloggare, får betalt för sin blogg på Västerbottens folkblad och uppmärksammas både nationellt och internationellt.

Underbara Clara – du är 2008 års kristenblogg!

Årets kristenbloggrookie: Carl-Henric Jaktlund. Jaja, prygla mig för jäv, gnäll om Stefan Swärd. Men sanningen är att få kristna bloggar har skapat sådana reaktioner och odlat så god relation till sina läsare som Jaktlund. En bloggstjärna.

Årets bloggchock: Betnérreaktionerna. Visst. Att ledarskribenten Carin Stenström på allvar menade att jag propagerade för incest var det absolut magstarkaste och bidrog till flest hatbrev. Och visst, att mitt förslag på att göra Jesusmanifestationen annorlunda fick pastorer att föreslå att jag var rasist var det mest absurda. Men de reaktioner som min post fick om att jag skrattade åt Magnus Betnérs skämt i kyrkan har jag aldrig tidigare varit med om.

En timme efter att jag publicerat bloggposten får jag ett samtal från en läsare som letat upp mitt privatnummer på nätet: ”Jag känner inte dig och vi har aldtig träffats, men jag vill bara varna för att det du skrivit kommer riva upp en storm! Det är jätteviktigt det du skrivit, men var beredd på reaktionerna.” Jag blev förstod ingenting men mycket riktigt, det exploderade i kommentarsfältet och mailkorgen. En missionsföreståndare mailade till och med en bild på en styckad kropp från en man i mellanöstern som dött för sin tros skull. ”Ta intryck av det här, Jesusförnekare” var kontentan.

Aldrig har bloggkommentarer chockat mig så mycket.

Årets youtubeklipp: Christian the lion Jag grät när jag såg det första gången. Grät!

Årets youtubeflopp: Thorbjörn Larssons DN-hälsning 

Årets konsert: Kirk Franklin Ett band skapades bland oss som var där. Aldrig kommer vi att glömma!

Årets tv-flopp: Guds hus Den största kristna tv-satsningen sedan Minns du sången hade enormt stora förhoppningar. Inte minst hos mig själv. Men jag är ledsen TV-inter, med de pengar som satsades måste man förvänta sig mycket högre kvalitet.

Årets svenskkristna nyhetschock: Hans Johanssons plötsliga död 

Årets utlandskristna nyhetschock: Michael Guglielmuccis fejkade cancer (vilket också är den nyhetshändelse under året som jag haft mest ångest över att jag aldrig hann kommentera – den gjorde fullkomligt bedrövad. Jaktlund har dock kommenterat.)

 Årets bästa nyhetsbevakning: FRA-frågan. Inte bara var vi en av de allra första tidningarna att granska vad FRA-lagen egentligen skulle innebära, med enkla resurser drev vi en av de närmaste bevakningarna av frågan under hela veckan. Få gånger tidigare och senare har vi haft så mycket nya besökare som under den här tiden.

Årets mest vansinniga nyhetsvärdering: P4 Jönköping ”Dagen länkar till porr”

Årets hjärnsläpp: Jag äter kycklingsallad tillsammans med tre personer som snart skulle ställas inför rätta för att ha räddat livet på 12 kycklingar.

Årets citat: Greider om treenigheten

Årets fysiska, eh, rolighet: Ulf Ekmans näsandning

 

Årets bloggsplittring: Aletheia 

 

Årets pressmeddelande: Tjejer har fler hål

Årets sellout: Aftonbladet

Årets kovändning: Siewert Öholm börjar blogga

Årets tittarrek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *