Samuelssons lojalitet mot Länsstyrelsen

För en gotlänning i exil är det så klart extra spännande att följa hela debatten om Gotlands landshövding Marianne Samuelsson. Men det är en märklig historia det där.

I går gick TT ut med ett telegram om att de fått ett brev från Marianne Samuelsson. I uttalandet sa Samuelsson att hela historien handlade om en komplott. ”Jag är lockad i en fälla av en illojal medarbetare med egen politisk agenda”, skrev hon.

Intressant tyckte jag. Men TT valde att bara lägga ut nyheten på printlinan. Den har Dagen.se, enligt avtal, inte tillåtelse att publicera från. Så jag ringde till Länsstyrelsen Gotland och tänkte att jag kunde få uttalandet därifrån.

Jag pratade med informationsansvarige Lars Bäckman. Han var lite bekymrad.

– Vi har inte fått bekräftat att det verkligen är Marianne Samuelsson som har skrivit meddelandet. Det är inte osannolikt att det är hon, men vi har ännu inte fått det bekräftat.

Ojdå, tänkte jag, men slussades vidare till hans kollega, Barbro Lindgren, som hade bättre koll just nu. Barbro Lindgren svarar och är lite orolig. Hon hade inte möjlighet att maila uttalandet.

– Ok, du har det kanske bara på papper, inte på dator? Kanske kan du faxa det då?

”Hum”, och ”tja”, svarade Barbro Lindgren, men lovade faxa när hon fått pappret från sin ”kollega”.

Tio minuter senare ringer Barbro upp och förklarar, något förläget:

– Vi har bara fått det uttalandet som kommit från TT. Det är all information vi har.

Härligt. Sveriges just nu mest omtalade person väljer att bryta tystnaden genom att maila det till TT. Utan att konsultera sin informationsansvarige. Utan att ens informera någon på länsstyrelsen.

Samuelssons medarbetare på länsstyrelsen får i stället sitta som oinformerade fån, rundade av sin chef.

”Illojala medarbare”? Jag undrar vem som är mest illojal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *