Swärd, Jesusmanifestationen och Kirk

Stefan Swärd slutar som samfundsordförande för EFK. Det är tråkigt, men också bra – för hans egen del. Den som har följt honom under åren vet att det är en man med kännedom om medielogiken, hur man triggar igång den och hur man får genomslag. Bra oftast, men svårt när man egentligen är samfundsordförande och inte missiondirektor i ett samfund.

Swärd har förvisso fått mandat från sin ledningsgrupp att höras, men det är inte lätt att varken förstå eller acceptera för samfundsmedlemmar. Det har vi skrivit om flera gånger.

Så att nu kliva av posititionen tror jag är bra. För tydlighetens skull. Både för EFK och Stefan själv. Nu kan han fokusera och driva på i exakt de frågor han själv brinner för. Som pastor bör han göra det, och det kommer inte längre vara lika diffust vem han företräder.

***

Läste ni intervjun med journalisten Stefan Lundell som analyserat varför Jesusmanifestationen inte får något genomslag? Jätteintressant och bra iaktaget tycker jag.

Är Jesusmanifestationen ett arrangemang som vill ha genomslag i medier behöver man förstå medielogiken. Och vill man ha uppmärksamhet kan man inte göra exakt samma sak som alltid (även om det tidigare hette Jesusmarschen) – gå med plakat och ropa ”Jesus är kung”. Var innovativa, hitta ”konflikten” – brytningen där spänning uppstår. Se på Frälsningsarmén. Sveriges största gull-gull-samfund. Varför? För att de gör det provokativa i att söka upp de svagaste och betjäna dem.

Och just det föreslår Stefan också.

”Borde man alltså satsa mer på konflikt, menar du?

– Ja, det borde i alla fall övervägas. Och konflikter behöver inte vara negativa. Nu senast, i maj, var finanskrisen det stora samtalsämnet. Tänk om Jesusmanifestationen hade satsat på temat ”Tjänande” och betjänat stockholmarna praktiskt i Kristi anda på olika sätt under förmiddagen, det hade skapat artiklar kan jag lova. Därefter hade man kunnat ta upp något ur ett konfliktperspektiv, mot girighet exempelvis.”

Kanske ska ni bara anställa Stefan Swärd som presskontakt? Det borde räcka långt.

***

På söndag kommer Kirk Franklin till Sverige – igen. Jag är på plats och bloggar för Dagen.

Kommer du vara där?

Tror du det blir lika bra som förra gången?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *