När Dagen blev större än Dagens Nyheter

Historiens vingslag slog i dag under lunchen, när Dagens meste anställde, Tor Carlid, drog en anekdot från sin snart 40-åriga karriär på tidningen.

Det var i slutet av 80-talet och ett brev kom från Walt Disney. En medarbetare från Dagenredaktionen inbjöds att vara med på en representationsmiddag i Florida i samband med invigningen av en ny Disney nöjespark.

Det var väl trevligt, tyckte dåvarande nyhetschef, och gav uppgiften till Tor Carlid.
Därefter började telefonen ringa. Disney ville fixa inför hans ankomst och bad bland annat om måtten på Tor, för att skräddarsy en smoking.
Trevligt tänkte Tor, och reste till Florida.

Väl framme möttes han av femstjärniga hotell lyxigaste service, och en smoking som låg och väntade i hotellrummet. På kvällen hölls en pampig bankett och långbord dukades. Tor Carlid satte sig till bords och samtidigt som Burt Reynolds och andra Hollywoodstjärnor gick runt och hälsade på gästerna, började Tor Carlid bekanta sig med sina bordsgrannar.
En efter en en presenterade sig som representant från högt ansedda tidningar runt om i Europa. Han pratade med fler, och förstod att det bara var en person från varje land, och då representerade den största dagstidningen. Han började ana vad som hänt och tassade fram till arrangören.

– Är jag ensam svensk här?
– Ja.
– Jag är rädd att ni kanske gjort ett misstag. Jag kommer från Dagen. Vi har en upplaga om 25 000. Kanske ni tänkte på Dagens Nyheter? Sverigestörst med upplaga över 500 000?
– Ja, det har vi kanske, men nu är du här. Sätt dig och njut.

Och det gjorde Tor Carlid. Men däremot fick han lämna smokingen i USA.
– De kanske använder den i någon film, skrattar Tor åt minnet.

Själv är jag mest nyfiken på om killen som hade hand om pressinbjudningarna fick behålla jobbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *