Linda skötte sig bra i Existens

Såg ni också Existens ikväll? Med Linda Bergling?

Det var ett program om mirakel. Om människor verkligen blir helade eller inte. Här kan du se det i efterhand.

Jag tycker Existens gör sina program väldigt bra. Programledaren distanserar sig på ett bra sätt och låter tittaren få dra sina egna slutsatser. Därför tror jag att båda sidor – de som tror och inte tror – sitter och känner sig ganska nöjda med slutprodukten. Det måste väl vara den bästa av kritik?

Själv tyckte jag Linda skötte sig riktigt bra ikväll.

Visst kan det kännas lite trist med fikonspråket (”kunskapens ord”, ”handpåläggning” ”förbön”), och visst ryggade säkert många tittare tillbaka när det vankades tungotal och pannknuffar. Men samtidigt: Så fungerar det. Alla kulturer skapar sina ord (hey, lyssna bara på en politiker) och pannknuff och tungotal är en del av en kultur där många helanden sker.

Vad som istället är intressant är att Linda gav riktigt bra svar på ett fenomen som omöjligt kan begripas av den som inte upplevt Gud. Jag tyckte hon kändes uppriktig och ärlig. Som att hon pekade förbi sig själv på ett behagligt sätt. Hon var öppen med att hon inte förstod varför alla blev friska, men poängterade att hon istället fokuserade på att människor faktiskt blir det.

Programmet tog sedan upp en hel del bra grejer, på bra sätt. Som till exempel svårigheten med massväckelsemöten i tredje världen, att Jesus aldrig ville fokusera sin undervisning kring helanden och masspsykos under helandemöten.

Jag är övertygad om att det sistnämnda finns. Och att jag till och med varit med om det själv.

Men jag har också upplevt helanden. Att en Gud fungerar och kan hela.

Den verkligheten fick Existens bara skrapa på ytan av. Och även om det mesta var grekiska för den sekulerade svensken tror jag att det, för en gångs skull, inte bara avskräckte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *