Så bra är ditt samfunds hemsida

Dåså. I dagens tidning har vi sajtrecensioner i anslutning till en artikel om att församlingar inom Svenska kyrkan hellre bygger egna hemsidor än använder samfundets – eftersom den inte är tillräckligt snygg. Jag har i papperstidningen recenserat de kristna samfundens hemsidor utifrån några utvalda kriterier, men här får du lite längre recensioner, och möjlighet att tycka till.

Har jag fel?

Hur ska en kyrkas hemsida se ut och vad ska den innehålla?

Har du tips på församlingar som har bra hemsidor?

Skriv dina tankar i kommentarsfältet.

Nu kör vi, och här följer alltså de, i jämförelse med tidningen, längre recensionerna:

Evangeliska frikyrkan http://www.efk.se    Betyg: 3

Av någon anledning har man klätt varje rubrik i gigantiska grafikplattor. Det, tillsammans med en meny i versaler, ger ett klumpigt intryck. Krångligt med kontaktuppgifter där församling och samfund är åtskilda, och sökmotorn och kontaktinfon längst upp är osynlig. Fina, men dåligt uppdaterade försök till medlemsmedverkan med ”Mötesplats EFK”. Men trots det negativa märks det att man försöker.

 

Svenska alliansmissionen http://alliansmissionen.se Betyg: 4

Välkommen till hur layout gjordes 2002. I övrigt föredömligt avskalat och överskådligt. Något för många menyval gör att det blir svårt att hitta till församlingarna. Men väl där finns en god genomgång av varje församling där kontaktuppgifter till både pastor och församlingsordförande ges. Lätt att hitta kontakt, och fint kontaktformulär. Nyheter kan fås, efter lite tråcklande, i rss-format.

 

Svenska baptistsamfundet http://www.baptist.se Betyg: 3

Sätt en sajt i ett skruvstäd, skruva några varv, och du har baptist.se. Trång och mycket textmassa. Dock lätt att navigera, vilket är ett av de viktigaste fundamenten. Otydlig struktur kring nyheter och minus för svår webbutik (där man helst verkar vilja hänvisa till katalogen i pdf-format).

 

Evangeliska fosterlandsstiftelsen http://www.efs.nu Betyg: 1

Sober babyblå färg. Men där slutar det positiva. Svårklickad med enormt irriterande dropdown-menyer. När du väl lyckats klicka har du ingen aning om var på sidan du är. Ett klick, och vips har du lämnat samfundet för någon tidningssajt, utan möjlighet att navigera tillbaka. Jag blir arg bara av att vara här. Att pressa in innehåll tycks viktigare än att navigera mellan det. Dessutom har de lyckats med konststycket att inte finnas på http://efs.nu

 

Frälsningsarmén http://www.fralsningsarmen.se Betyg: 2

Dåligt genomarbetad. Vill du få överblick av samfundets verksamhet och tro behöver du klicka på fyra menyval (med samma irriterande menyer som EFS), här är det dock tydligare var man hamnat efter ett klick. Kontaktuppgifter till närmaste kår är svårt att kommer över. Man tänker bra, men verkar inte hunnit arbeta igenom sidan ordentligt. Mest talande är webbfrågan som frågar om man hittat ”det man sökt på webbplatsen?”. 60 procent svarade nej. Ridå.

 

Katolska kyrkan http://www.katolskakyrkan.se Betyg: 2

De mest intressanta menyvalen ”tro” och ”FAQ” fungerar inte, och menyn gör mig lite vilse. Jag saknar ett sammanfattade ”Om katolska kyrkan”.. Styrkan är deras väluppdaterade nyheter som de konstigt nog inte lyfter bättre. Förstasidan är tråkigt statisk, och kunde med fördel lyftas av sidans stora styrka – de väluppdaterade nyheterna. Liksom EFS har man missat att http://katolskakyrkan.se inte fungerar.

 

Livets ord http://www.livetsord.se Betyg: 3

Ger ett modernt intryck, men fungerar sämre. Tre navigeringsmenyer skapar stor förvirring. Kontaktsidan hänvisar bara till växel. Klickar jag på ”Församling” kommer jag till en artikel om ”herr Weiner”. Men webbtv, pastorsblogg och grafik är utmärkt!

 

Svenska missionskyrkan http://www.missionskyrkan.se Betyg: 4

Bäst. Även om det vid första anblick kan upplevas rörigt är det ändå lättnavigerat där ditt klick belönas med att du faktiskt hamnar rätt. Startsidan verkar föredömligt nog fungera som en portal för vad som har uppdaterats på sidans olika avdelningar. Navigeringstrådar hjälper dig se vart du är, bra sökmotor och allt luftigt inramat. Nästan för luftigt. På undersidorna kunde man ta större användning av de stora tomma ytorna som finns till höger. Otydligt var man hittar nyheterna som sammanfattas på förstasidan, och inget rss-flöde. I övrigt önskar jag också en piska på Göran Zettergren att orka blogga mer. Du är bra!

 

Metodistkyrkan http://www.metodistkyrkan.se Betyg: 1

Välkommen till ett felmeddelande. Det är det som möter min webbläsare (Firefox). Och sedan bär det utför. Ett horribelt misslyckande av struktur, navigering och enhetlig design. Det är blanda och ge i den milda grad att jag inte ens vet var jag ska börja. Gör om, gör rätt.

 

 

Pingströrelsen http://www.pingst.se Betyg: 2

Det tegelröda pingst.se verkar halvt uppgivet sitta och vänta på renoveringsarbete. Det är pliktskyldigt och fult – men fungerar. Saknar valet ”kontakt” i menyn och förstår inte varför de inte gör om Sten-Gunnar Hedins ”reflektioner” till blogg.

 

Svenska kyrkan http://www.svenskakyrkan.se Betyg: 2

Ett själlöst konsultarbete. Överarbetad där informationen helt drunknar. Konstiga menyrubriker. Svårt att hitta kontaktuppgifter, och dubbla navigeringsmenyer. Att Sveriges rikaste samfund gjort en så obegriplig sida övergår allt mitt förstånd.

Vineyard http://www.vineyard.se Betyg: 3

En nordisk samlingssajt där allt är på engelska. Med tanke på hur lite innehåll sajten har är det märkligt att man inte mäktat med att översätta. Annars har man på ett mycket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *