Veckans länkar – SMS-special

Sitter och samlar ihop intressanta länkar för veckan som gått och inser att det är en hel drös om SMS-tjänstens svar på Vem Jesus är.

Artikeln har skapat en våldsam och – faktiskt – nyanserad debatt över hela webben. På mikrobloggar diskuterar man och tipsar. Man pushar, mikrobloggarforumdebatterar och bloggar om saken. 

Båda sidor använder sig av artikeln som slagträ. Humanister hyllar svaret och kristna pekar på att de ”arroganta” svaren är typiska. Men samtidigt hålls diskussionen på god nivå. Kanske eftersom att båda ”läger” kan skratta åt 118800:s svar, och ser det som en möjlighet att få diskutera en djupare fråga: Finns Jesus? Och hur mycket behöver man respektera den som tror?

Diskussionen synliggör behovet av att diskutera frågorna. Och i sammanhanget gör författaren och frilansjournalisten Stefan Stenudd gör en mycket intressant analys:

Dagen är en av vinnarna i mediaövergången från papperstidningars herravälde till internets anarki. Ovannämnda artikel är det just nu 37 bloggar som länkar till, vilket är en mycket hög siffra./…/

Religion är något som framkallar heta känslor åt alla håll/…/Det har också inneburit att Dagen, som med sin hemsida kan nås av alla som inte skulle komma på tanken att prenumerera, numera ofta befinner sig i händelsernas mitt./…/

Internet handlar inte om megalomani/…/utan om specialisering. I stället för att försöka fånga alla, bör media på internet våga vara så profilerade att de lockar till sig vissa målgrupper och vinner auktoritet inom vissa klart avgränsade fält.
Annars drunknar de i det väldiga överflöd av information som de aldrig kan mäta sig med.

Läs hela bloggposten.

Det är också intressant att se att en av huvudpersonerna för artikeln, pastor Erik Holke, surfat runt på alla möjliga och omöjliga bloggar för att bemöta frågor och kritik och hänvisa till den inspelade predikan han höll i Saronkyrkan utifrån 118800:s svar.

Vissa bloggare har också plockat upp Erik Holkes bloggkommentar och de efterföljande diskussioner kommentarsfälten, och gjort nya blogginlägg om det.

Erik Holkes engagemang är berömvärt. Han har tagit chansen att föra ett samtal om Jesus och gör det på ett ödmjukt och nyfiket sätt.

På många sätt gestaltar den uppkomna situationen hur vaken kyrkan skulle behöva vara. Att kyrkoaktivitetsaffischera mindre och istället vara mer vaken för när intresset är högt och då ta tillvara på det nyfikna samtalet.

Det blir en aktivt, strategisk evangelisation på den ofrälses arena istället för att på torg, med sång och gitarr under hakan, förutsätta att den ofrälse ska lufsa efter oss in i kyrkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *