Nu länkar vi varje gång vi rajtar

Rajta. Så kallas det när en redaktion citerar och skriver om en redan befintlig artikel, och är en försvenskning av ”rewrite”.

Det är en av de vanligaste sakerna man gör på en redaktion och Dagen.se är full av sådana. En av journalistikens uppgifter är att varar sorterare, filtrerare. Hjälpa läsaren att hitta de bästa och mest intressanta nyheterna.

När vi ”rajtar” en artikel innebär det också att vi på ett sätt frånsäger oss bevisbördan på att innehållet är sant och hänvisar det till den vi rajtar. Därför väljer vi våra källor noga. Rajtar inte vem som helst.

Men med nätets länkande finns det all anledning att hjälpa dig till samma information vi har.

Därför har vi, med start i dag, beslutat att alla artiklar som skrivs för webben alltid ska länka sina källor. Hänvisar vi till en blogg, länkar vi dit. Hänvisar vi till en tidning, länkar vi dit.

Vår ambition är att ni ska ha tillgång till alla länkar vi haft tillgång till. På så sätt hoppas vi göra oss mer relevanta för er.

Det kanske inte kommer fungera alltid, men det är vår ambition. Påminn oss gärna om vi missar.

Vill du läsa mer om hur vi ser på att länka ut till andra artiklar kan du läsa om varför vi ”skickar läsarna till våra konkurrenter”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *