Reflektioner från Ulf Ekman-morgonen, del 2

Det här är en av tre poster om min Ulf Ekman-morgon.

1) Uppsala svindlade mig på en p-bot.

2) Så gjorde vi Bambusersändningen

3) Ulf Ekman gick från samkönad-succé till kvinnopräst-tveksamhet – men drev ärlig retorik.

Nu hoppades ni kanske att det skulle vara i den här posten jag skulle skriva om homosex och Livets ord-pastorn? Men icke.

Den här är till för er som ringer, mailar och kommenterar om hur vi gör våra webbsändningar.

Så här har det sett ut under de två dagar vi har varit i Uppsala och filmat frukostsamtalen.

Det ser otroligt mycket mer avancerat än vad det är.

Följande behövs för att göra en sändning med den kvalitet vi hade:

Ett bambuserkonto.
En kamera med firewireutgång.
En dator med firewireingång
Internetuppkoppling
Firewire-kabel.
Ljudbord och kabel mellan ljudbord och dator.

Ingenting mer behövs. Att jag sedan har valt att ha ytterligare en dator med 3g-uppkopling handlar mest om back-up och för att kunna kontrollera att det går att se sändningen ”utifrån”.

Vi har också valt en något mer avancerad kamera. Av två skäl: 1) Den ger bättre bild. 2) Den har optisk zoom. Det senare visade sig vara väldigt praktiskt den här gången. Eftersom ljudbordet var långt från scenen och det var opraktiskt att stå så långt från den kunde vi stå på läktaren och zooma in på frukostsamtalet.

Men det går minst lika bra att använda en vanlig handkamera med firewire-utgång.

Genom att koppla in den till datorn blir kameran en webbkamera, helt enkelt. Och i stället för att plocka upp ljudet via datorns mick lånar vi en kabel från mixerbordet och kör in i datorn.

Det kräver så klart en gnutta teknisk förståelse, men allra mest kräver det nyfikenhet. Testa och köra.

I dag valde jag, för första gången, att ladda ner Bambusers egna program som tillåter att skräddarsy sändningen. Med den kan vi välja att sända större bild om vi har stabil internetuppkoppling samt fixa mer med ljud och bild. Det fungerade fantastiskt smidigt! Bambuser går från klarhet till klarhet.

Under sändningen fokuserade jag på att vara kanalredaktör i chatten. Skriva, interagera med andra som chattade och svara på frågor om vad som sades.

I efterhand förstår vi att satsningen att åka till Uppsala och filma de båda samtalen var smart, rätt och viktig. De båda sändningarna har blivit en av våra mest tittade någonsin, efter bara två dagar.

Det var liten arbetsinsats. 40 minuter innan, 15 minuter efter. Men för läsarna gjorde vi en tjänst. Gav en möjlighet för dem att själva skapa sig en uppfattning om både ärkebiskop Anders Wejryds resonemang och Ulf Ekman, utan en journalists filter.

Klippens kvalitet är dåliga och långa. Men det är alldeles uppenbart så att det är mer värdefullt att få möjligheten att se det själv, live för att skapa sin egen uppfattning.

Sedan kommer vi göra ett journalistiskt urval av samtalet. Välja vinkel och skriva artiklar som kommer lyfta fram det vi uppfattar var mest intressant. Men det står så klart inte i motsats till värdet av att som läsare själv få se och reagera på sändningarna – i realtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *