Ulf Ekman och kändissvar

Det gick ju bra i morse. Även om jag fick stiga upp ur sängen så tidigt att Gud borde införa det som en åttonde dödssynd.

Samtalet var över förväntan, tycker jag. Det var avslappnat och Anders Wejryd sa saker om frikyrkan som jag aldrig hört honom säga någon annanstans. Det är väl värt en lyssning. Bloggaren Brygubben har sammanfattat allt i text på ett föredömligt sätt.

Min personliga reflektion är att när vi ska ta upp riktigt heta frågor så bränner det till allra mest när det handlar om sex. Homosexualitet, i det här fallet. Men det är kanske som en deltagare analyserade det i efterhand: ”Precis som i standup – sex fungerar alltid”.

Imorgon ska Ulf Ekman intervjuas för frukost. Det ska bli spännande att se om han kan få samtalet att kännas lika intressant.

Och ni ser till att vara med? Eller hur? Så kan vi chatta live om hela frukostsamtalet. Håll koll i den här artikeln imorgon från 07.30, alltså.

***

För övrigt: Jag har beslutat att tacka nej till att vara någon slags ”kändissvarare” för en sms-tjänst. Ni var väldigt på och uppmuntrande när jag bloggade och frågade er. Men kommentaren Thess fick mig att tänka:

Gör det inte om det känns fel med magkänslan, annars Shoot!”

Och ju mer jag tänkt på det ju konstigare har det känts. Det är naturligtvis något kittlande att frågan ens ställs. Men någonstans behöver jag värdera de saker jag ställer upp på, sätter mitt namn på.

Att be er skicka in fråge-sms till en extern tjänst kan jag inte riktigt motivera. Varken för mig själv eller för er.

Vi är i en tid då journalister får allt mer framträdande positioner. Där bylines blir större än artikeltexterna. Samtidigt som jag tror att det är en positiv utveckling (texter blir lättare att relatera till om du förstår personen bakom) är den riskfylld. Makt koncentreras och kan därmed lättare påverkas. Vi journalister har därför extra stor anledning att hålla avstånd till företag och andra aktörer. Bibehålla bilden av oss som en yrkesgrupp som strävar efter att skriva artiklar där vi delger båda sidor av en story och låter dig bilda en egen uppfattning.

Det kanske är pretentiös att tro eller ens insinuera att det är vad som skulle ske om jag gjorde ett ”kändissvar” med sms-tjänstföretaget. Men att jag ens tänkte tanken räcker. Det innebär att det finns någon annan som kommer göra det också.

Det tvivlet har varken jag eller journalistskrået råd med. Vår trovärdighet är redan tillräckligt befläckad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *